Sidan är uppdaterad 2013-08-17


Den yttersta tiden

Del 3: "Jesu återkomst - en omtvistad fråga"

Alla bibelord är citat från Svenska Folkbibeln där inget annat anges. GT=Gamla Testamentet, NT= Nya Testamentet.
Vill du hellre lyssna till detta budskap så kan du göra det via http://bibelfokus.se/yttersta_tiden.


Innehåll



Inledning
Detta program är det tredje i en serie om den yttersta tidens händelser och Jesu återkomst. Detta program har rubriken Jesu återkomst - en omtvistad fråga. Du känner säkert till att det finns flera olika läror om Jesu återkomst, och framför allt när det gäller tidpunkten för när de troende skall få möta honom i det s.k. "uppryckandet". I det här och i nästa program tänker jag ta upp några av dessa läror. Och vi skall titta närmare på vad de lär, varifrån de kommer och vad som kan vara den mest Bibliska synen på Jesu återkomst.

UppryckandetVi skall läsa ett Bibelord som blir utgångspunkten för mitt resonemang i det här programmet. Vi läser från 1 Tess 4:16-18 i NT:

  • "när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren. 

Här ser vi tydligt att alla sant kristna, döda som levande, en gång skall ryckas upp till Jesus i höjden och sedan vara med honom för alltid. Det här är "uppryckandet" som det talas om lite här och där i kristenheten, men inte överallt. Att det är så här det kommer att gå till när vi skall få möta Jesus är mycket tydligt. Bibeln vittnar om det här på flera andra ställen. Så om det träder fram någon på jorden som säger att han är Jesus eller Messias, så är det inte Jesus. Vi skall alltså få möta Jesus i höjden nästa gång vi får se honom, inte på joden. Den som kommer att framträda på Jorden är antikrist. Det här är ett bra test på den sanna Jesu återkomst. Sedan säger visserligen Bibeln att vi skall bo med Jesus på Jorden i 1000 år, efter detta uppryckande, men det är en annan sak och som jag inte skall beröra här.

I det här programmet skall vi inte heller undersöka om det skall ske ett uppryckande eller ej. Det är så tydligt i Bibeln att det skall ske, så det behöver vi inte studera närmare anser jag. Det vi skall titta närmare på är när detta uppryckande skall ske. Vid vilken tidsperiod som de sant troende skall få möta Jesus i detta uppryckande. Det är en lite klurigare fråga och dessutom en ganska viktig fråga, som vi skall se längre fram.



Tre tolkningar/läror
När det gäller synen på tidpunkten för uppryckandet till Jesus så finns det tre olika huvudsakliga tolkningar och läror. Ibland används de engelska benämningarna för dessa synsätt, och jag tänker använda dessa i programmet så därför skall jag förklara dem här.


Pre-tribulation
Det första synsättet är det som kallas "Pre tribulation", ofta förkortat "pre-trib". Pre betyder före och tribulation betyder vedermöda. Så denna tolkning innebär då, att man tror att uppryckandet av de kristna, Jesu sanna lärjungar, skall ske före det att antikrist träder fram och före den yttersta tidens stora plågor över jorden, den s.k. vedermödan och vreden. Pre-trib-tolkningen innebär då att Jesus kommer två gånger, en gång osynligt och en gång fullt synlig. Ett känslomässigt argument som hör ihop med detta pre-trib-synsätt är att Gud skall förskona sina barn från att uppleva den yttersta tidens hemska händelser. En annan tolkning som vanligen hör ihop med pre-trib är att uppryckandet skall ske helt oväntat, i stort sett när som helst. Denna idé grundar man på tanken om att Jesus skall komma "som en tjuv om natten". Lite längre fram skall vi se om det verkligen är så Bibeln säger om Jesu ankomst.


Mid-tribulation
Det andra synsättet är det som kallas "Mid tribulation", ofta förkortat "mid-trib". Mid betyder medel eller mitt i och tribulation betyder alltså vedermöda. Denna tolkning innebär då, att man tror att uppryckandet av de kristna skall ske efter det att antikrist trätt fram, men mitt i hans period på jorden och alltså mitt i den stora vedermödan, men före den sista tidens stora vrede över jorden. Vanligen talar man här om att uppryckandet skall ske efter 3,5 år av antikrists sjuåriga diktatur, och det innebär då 3,5 år före Jesu synliga ankomst. Även denna tolkning innebär ju då att Jesus skall komma två gånger, en gång osynligt och en gång fullt synlig. I det här synsättet finns tanken om att Gud visserligen accepterar att hans barn skall få uppleva antikrists period i 3,5 år. Men sedan tror man alltså att Gud måste skona sina barn från att uppleva de avslutande hemska åren av antikrists diktatur och den vrede som Gud utgjuter över jorden under den tiden.


Post-tribulation
Det tredje synsättet är det som kallas "Post tribulation", förkortat "post-trib". Post betyder efter, så här tror man att uppryckande sker alldeles i slutet av antikrists sjuåriga period på jorden och vredens tid. Vid ett post-trib-scenario, sker uppryckandet i en sammanvävd del av Jesu fullt synliga återkomst. Vid Jesu återkomst från himlen kommer änglarna att bli utskickade vid den sista basunens ljud för att samla ihop Jesu utvalda till mötet i luften. Därefter framträder hela den församlade skaran av änglar och sant kristna tillsammans med Jesus i strålande härlighet. Det här synsättet kommer jag att behandla särskilt i nästa program eftersom det finns så mycket i Bibeln som berör detta synsätt. Det programmet sänder vi den 23 maj.

Nu kan man ju fråga sig varifrån dessa tre olika tolkningar av Jesu återkomst och uppryckandet kommer ifrån. Det är ju ganska uppenbart att alla tre inte kan ha samma stöd i Bibeln. Så vår uppgift är då som kristna att undersöka vilken tolkning som är den mest troliga utifrån Bibelns samlade budskap, så att vi bevarar den vaksamhet som Jesus uppmanat oss att ha. Summan av Guds Ord är sanningen, säger Bibeln själv, så här måste vi lägga ihop helheten för att få fram bästa tolkning. Lite längre fram skall vi även titta i historien för att se om vi kan spåra några av dessa tolkningar till olika rörelser och skeenden där. Nu skall jag bara säga något om hur dessa olika synsätt och tolkningar påverkar oss rent känslomässigt.



En omtvistad fråga
Jag har både hört och själv upplevt att det här med synen på Jesu återkomst och uppryckandet kan vara en känslig fråga att samtala om ifall man inte har samma uppfattning som de andra i samtalet. Det kan faktiskt orsaka både hårda ord och nedvärderande attityder bland kristna syskon. Man kan fråga sig varför denna fråga kan vara så känsligt. Man kan ibland få känna det som om man försökte kullkasta hela den kristna tron hos vissa människor när man presenterar en annan syn på Jesu återkomst. Men nu är det ju så, att synen på Jesu återkomst inte är en direkt frälsningsfråga. Vår frälsning beror ju inte på vilken tidpunkt vi tror att Jesus kommer tillbaka. De som vanligen reagerar starkast, tycks vara de som håller sig till pre-trib-tolkningen, alltså tror på ett uppryckande av de troende till Jesus före det att den yttersta tidens elände bryter ut. Det är så klart en bekväm och skön tro att tro så, och då är det kanske inte så konstigt att det blir lite känsligt om någon ger sig på att riva ner den bekvämligheten. De som tror på ett senare uppryckande brukar peka på risken med att tro annorlunda. Det kan ju orsaka en andlig blindhet om man t.ex. inte tror att man skall behöva uppleva antikrists tid på jorden. Har man inte trott att man skall få uppleva antikrist så har man troligen inte heller studerat Bibelställen om hans ankomst speciellt ingående. Så när han då väl kliver fram på världsarenan, så kanske man i ett sådant fall inte begriper att det är antikrist som har kommit! Så här uppstår då en naturlig konflikt mellan den bekvämare tron och den tro som värnar om vaksamhet, beredskap och villighet att lida förföljelse.

De som omfattas av den bekvämare pre-trib-tolkningen, upprörs över att de med andra tolkningar skrämmer upp Guds barn i onödan och tar ifrån dem glädjen i att få möta Herren när som helst. Den vaksammare mid-trib och post-trib- tolkningen, som alltså tror på ett senare uppryckande, upprörs över att den bekväma tron förblindar och skapar en falsk trygghet som också gör Guds barn helt oförberedda inför den yttersta tidens förrädiska avfall och lidanden. Så här är som du hör ganska upplagt för konflikt. Dessa poler är ju långt ifrån varandra, och man kan fråga sig om Bibeln verkligen är så otydlig i denna fråga så att det skall behöva vara så här. Skall man vara tvungen att kasta lott om vilken tro man skall haka på?

Min uppfattning är den, att Gud inte låter alla kristna sanningar ramla ner över oss när vi sitter och ser på TV eller utför andra vardagliga sysslor. Jesus sa ju att den som söker skall finna. Så i den här och många andra kristna tvistefrågor gäller nog att vi måste vara ivriga att söka sanningen genom Bibelläsning och bön, och också vara öppna för att korrigera vår tro om vi tagit in felaktiga läror. Och här måste Bibeln få vara den enda auktoriteten. Det här gäller både mig, och dig som läser detta, och alla andra.



Pre-trib
Ja, i det här programmet skall vi enbart titta närmare på den s.k. pre-trib-tolkningen. Detta är alltså tron på att uppryckandet av de troende, skall ske före det att antikrist träder fram och före den s.k. vedermödan och vreden. Till denna tolkning hör, som jag sa tidigare, också tron på att detta uppryckande kan ske när som helst, att Jesus kommer "som en tjuv om natten". Just den ingrediensen har orsakat många spekulationer om årtal och datum när Jesus skall komma eftersom det i denna tolkning inte finns några tydliga tidstecken att hålla sig till. För en tid sedan såg jag en sida på Internet som tydligt deklarerade att Jesus skulle komma under 2007, för det hade Herren sagt till den s.k. profet som hade skrivit detta. Detta budskap hade han inte fått från Bibeln utan via ett särskilt tilltal. Jag tittade tillbaka på den sidan på nyårsdagen 2008. Då var den borttagen. Antingen hade ju då Herren ångrat sig, eller så var det inte han som hade talat till den s.k. profeten. Så här har det varit gång på gång sedan kanske mitten av 1800-talet när man inte har kopplat Jesus återkomst och uppryckandet till några tydliga och Bibliska tidstecken.

I både mid-trib och post-trib-tolkningen så har man ju antikrists framträdande som ett tydligt tidstecken eftersom båda tolkningarna menar att de troende är kvar på Jorden då han dyker upp. Här finns alltså inte samma öppning för några vilda spekulationer i den tid vi lever i just nu. Är man bara andligt vaken när antikrists förrädiska framträdande bryter in, ja, då kan man inom de här två tolkningarna säga ungefär när Jesus kommer tillbaka och hämtar de troende. Mid-trib säger att 3,5 år efter antikrists framträdande kommer Jesus osynligt tillbaka och rycker upp de troende, sedan kommer han synligt tillbaka efter ytterligare 3,5 år. Post-trib säger att 7 år efter antikrists framträdande kommer Jesus fullt synlig tillbaka och rycker samtidigt upp de troende för att tillsammans med dem träda fram inför hela världen. Bibeln säger faktisk att vi skall veta när Jesu ankomst "står för dörren", vilket vi skall se senare i programmet.

Jag skall först ge en lite historisk inblick i varifrån pre-trib-tolkningen kommer, för det är uppenbarligen så att den är förhållandevis ny i kristenheten. Därefter skall jag kommentera några Bibelställen som pre-trib-tolkningen lutar sig mot. Och så skall vi sist titta på det här med "som en tjuv om natten" eftersom det uttrycket har blivit använt på fel sätt väldigt ofta.


Pre-tribs historia
Enligt de som forskat i pre-trib-tolkningens historia, så är denna tolkning alltså ganska ny inom kristenheten. All litteratur, ända från de första kristna, från kyrkofäderna och fram till ca. 1700-talet, är exklusivt post-trib, d.v.s. de talar om ett uppryckande efter den stora vedermödan i samband med Jesu fullt synliga ankomst. Pre-trib-tolkningen förekommer egentligen inte i den historien. Jag skall ge en mycket förkortad och något förenklad historiebeskrivning när det gäller pre-trib-lärans uppkomst.


Morgan Edwards (1722-1795)
Första gången en slags pre-trib-tolkning dyker upp i historien är år 1740 då engelsmannen Morgan Edwards skrev en akademisk uppsats som utgjorde en slags hypotes kring ett pre-trib-resonemang. Han var en baptistförkunnare. En mycket viktig sak som man skall lägga märke till i Edwards uppsats är att den inte innehåller några referenser till andra pre-trib-texter. Man kan därför anta att han är upphovsmannen till läran om det tidiga uppryckandet. Denna uppsats publicerades sedan 48 år senare, år 1788 i Philadelphia i USA dit Edwards hade flyttat 1761.


Edward Irving (1792-1834)
Edward Irving
Omkring år 1830 dyker det sedan upp en något mer uttalad form av Morgan Edwards pre-trib-hypotes hos skotten och den presbyterianske pastorn Edward Irving. Här kan det vara intressant att känna till att Edward Irving förkunnade en avfällig lära om Jesus där Jesus i princip bara var en syndig människa, men som den Helige Ande hjälpte att inte synda. Jesus var enligt Irving en slags prototyp på en pånyttfödd kristen. Det här är ungefär samma lära som finns inom falska karismatiska kretsar idag med mer eller mindre anknytning till Trosrörelsen/Toronto-andligheten osv.

I denna andligt grumliga miljö fick en kvinna vid namn Margaret MacDonald en syn och och uppenbarelse om ett hemligt uppryckande samt därmed en uppdelning av Jesu återkomst i två tillfällen. Det är bevisat att Edward Irving byggde sin pre-trib-lära på denna kvinnas uppenbarelse. Edward Irving kan sägas vara den som först började publicera en rad texter och utläggningar för att övertyga samtiden om det riktiga i pre-trib-läran.

År 1833 blev Irving utesluten ur den presbyterianska kyrkan pga hans villoläror om framförallt Jesus – där alltså Jesus fråntogs sin gudomlighet. Det kan också vara intressant att känna till att Irvin var med och startade Katolsk-apostoliska kyrkan (eng. Catholic Apostolic Church) som ville upprätta profet- och apostelämbetet till vad de ansåg vara det historiskt och bibliskt korrekta. I denna rörelse förekom inte bara idéer som likar de inom den moderna karismatiska rörelsen/Latter rain-rörelsen/profet- och apostlarörelsen etc, utan även mycket av sådan bisarra manifestationer som dessa rörelser upphöjer som genuint pentekostala. Det är tydligt att de uppenbarelser som kom ur Irvings röerelse både har förvirrat och fortsätter att både förvirra och splittra kristenheten. Rörelsen kan också ses som en föregångare till Azusa-väckelsen när det gäller synen på tungetalet som den absoluta bekräftelsen på andedopet.


John Nelson Darby (1800-1882)
John Nelson Darby
Något senare togs Irvings pre-trib-lära upp av engelsmannen John Nelson Darby som var en av grundarna till de mycket slutna Plymothbröderna. Darby besökte möten och profetkonferenser där just Edward Irving talade om den yttersta tiden. Men det blev Darby som verkligen tog tag i denna nya lära och raffinerade den till en komplett eskatologi (lära om den yttersta tiden) som blev klar runt år 1845. Därför har pre-trib-läran också fått namnet "darbyism". Alla de här historiska turerna finns väl dokumenterade och beskrivna med citat från kristna tidskrifter och brevväxlingar som underlag till historiebeskrivningen.

John Nelson Darby undervisade att Jesu återkomst sker i två steg. Först kommer han helt osynligt och helt överraskande, "som en tjuv om natten". Jesus hämtar då hem bruden till Lammets bröllop. Bruden är enligt Darby enbart de sant troende kristna. (Läs vem som är bruden enligt Bibeln i min text om Judarna och Israel). Darby menade också att detta hemliga bortryckande kunde ske när som helst, helt utan förvarning. Sju år efter det hemliga bortryckandet skall sedan Jesus komma tillbaka fullt synlig för hela världen, enligt Darbys eskatologi. Darby spred senare sin nya lära vidare till USA. Han besökte USA och Canada inte mindre än sju gånger mellan åren 1862 och 1877. Darbyismen fick med tiden en oerhörd spridning bland de evangeliska kyrkorna på den nordamerikanska kontinenten.


Darbyismen kommer till Sverige

Fredrik Franson

John Ongman

Lewi Pethrus

Redan 1882 kom så darbyismen till Sverige från USA. Det var framför allt svensk-amerikanen Fredrik Franson som hade snappat upp denna nya lära i USA och han tog den först med sig till en profetisk konferens i Uppsala sommaren 1882. Ungefär samtidigt anammade svensk-amerikanen John Ongman från Örebro Missionsförening Darbys pre-trib-lära. När Ongman senare startade en missionsskola för utbildning av evangelister och missionärer, så fick han goda tillfällen att sprida denna nya lära vidare till de unga eleverna. Samtidigt förkunnade den svensk-amerikanske baptistpastorn C.A. Tjäder (Chader) framgångsrikt darbyismen inom baptistsamfundet. Även Lewi Pethrus anammade tidigt darbyismen. Ett populärt predikoämne för Lewi Pethrus var Brudens hemliga bortryckande. Men här skall man notera att Lewi Pethrus under sina sista år gjorde en del förändringar i sin eskatologi till förmån för en post-trib-tolkning. Det ser man tecken på i böcker som kom ut på pingstväckelsens förlag Kristna bokringen. Och i sin egen bok Bryt er ny mark antyder Pethrus också sin nya syn.

Det här var alltså lite historik om hur pre-trib-tolkningen uppstått och spridits in i vårt land. Än i dag är det ganska många som omfattas av denna relativt nya lära och det är också ganska många som är okunniga om varifrån den kommer. Många tror att detta är den bibliska och historiska eskatologin, men tyvärr har inte alla själva studerat vad Bibeln säger i den här frågan.



Bibliska argument för pre-trib/darbyism?
På vilken Biblisk grund står då pre-trib-läran och darbyismen? När man läser om skotten Edward Irving så ser man att Bibeln kanske inte var den huvudsakliga grunden till den pre-trib-lära som han lyfte fram runt år 1830. I hans församling fanns som jag sa tidigare en kvinna vid namn Margaret MacDonald som hade fått syner om ett hemligt uppryckande. Irving grundade alltså mycket av sin lära på dessa syner istället för på Bibeln. Med tiden har dock förespråkarna försökt ställa pre-trib-läran på Bibelord med en framgång som kanske inte är speciellt övertygande. Vi skall titta på ett par av dessa Bibelord.


"Som en tjuv om natten"
Först skall vi resonera lite kring uttrycket att Jesus skall komma ”som en tjuv om natten”, och att vi inte skulle ha någon aning om när han kommer. Jesus kan komma när som helst menar man vanligen bland de som tror på ett uppryckande före antikrists period och den stora vedermödan.

Som jag nämnde tidigare så lär mid-trib och post-trib-läran att de troende måste få uppleva antikrist före det att de skall bli uppryckta Herren. Detta är en helt Bibliskt korrekt tolkning eftersom det är precis så det står i 2 Tess 2:1-4. Här har vi ett av de tydligaste Bibelorden som talar mot pre-trib och darbyismen. Lyssna nu noga:

  • "När det gäller vår Herre Jesu Kristi ankomst och hur vi skall samlas hos honom, ber vi er, bröder, att inte så plötsligt tappa fattningen och bli skrämda, vare sig av någon ande eller av något ord eller brev, som påstås komma från oss och som går ut på att Herrens dag har kommit. Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram, motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud."

Det här innebär alltså att Jesus inte kommer när som helst för att hämta de kristna. Han kommer efter antikrists framträdande. Det är ju solklart i detta Bibelställe, och jag förstår inte hur man kan se förbi detta.

När det sedan gäller Bibelns ord om "som en tjuv om natten" så är det så här, att det är inte Jesus som skall komma som en tjuv om natten. Bibeln säger att det är den dagen som kommer som en tjuv. Med detta uttryck menas att den dagen då Jesus kommer tillbaka kommer lika oväntad som en tjuv. Det handlar alltså inte om att Jesus osynligt skall smyga sig in i vår värld och rycka bort människor i hemlighet. Det handlar om att den dag då Jesus kommer fullt synlig tillbaka skall vara oväntad, och oväntad för de oförberedda, det är poängen i Bibelordet. Vi kan t.ex. se detta i 1:a Tessalonikerbrevet 5:2:

  • "Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten."

På samma sätt står det i 2:a Petrusbrevet 3:10:

  • "Men Herrens dag kommer som en tjuv"

Den dag som Bibeln kallar "Herrens dag" det är den dag då Jesus kommer tillbaka fullt synlig. Så Bibelordet om en tjuv om natten missbrukas helt klart i pre-trib-läran. Och här måste vi nu noga iaktta detta, att varningen gäller alla icke-troende människor och alla avsomnade kristna, vilket vi ser i t.ex. Matteusevangeliet 24:37-39:

  • "Ty som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst. Som människorna levde dagarna före floden: de åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och ryckte bort dem alla – så skall Människosonens ankomst vara."

I Noas dagarDen här texten talar inte om Noa och hans familj, de visste ju exakt vad som väntade, det var ju därför som de byggde på arken. De visste inte vilken timma eller dag som floden skulle komma, men de var beredda. Men sedan blev det så, att sju dagar före det att floden kom, fick Noa reda på att den skulle komma efter sju dagar. Det kanske kan vara en profetisk förebild till antikrists sju år på Jorden?? För alla icke-troende, kommer livet i sus och dus att rulla på som vanligt även i den yttersta tiden, och de kommer inte att vara beredda när dagen för Jesus återkomst kommer. Den kommer därför lika oväntad som syndafloden och lika oväntad som en tjuv om natten. Därför har Jesus uppmanat sina lärjungar att vara vaksamma och beredda. Och som vi nu kan se 1:a Tessalonikerbrevet 5:4 så kunde därför Paulus skriva till lärjungarna i Tessalonika att de minsann inte kommer att uppleva den dagen som en tjuv om natten. Så här står det, lyssna nu noga:

  • "Men ni, bröder, lever inte i mörkret, och dagen kan inte överraska er som en tjuv." (NT 81)

Den dagen, eller Herrens dag, är alltså benämningen på den dag då Jesus kommer tillbaka fullt synlig, och den skall alltså inte överraska Jesu vakna lärjungar. Det beror inte på att de är uppryckta sedan tidigar, utan det beror på att de har studerat fikonträdet och därför vet att Jesu ankomst står för dörren. Vi skall läsa i Matteusevangeliet 24:32-33:

  • "Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blir mjuk och bladen spricker ut, vet ni att sommaren är nära. När ni ser allt detta vet ni på samma sätt att han är nära och står vid dörren."

Får du ihop den här ekvationen nu? "När ni ser allt detta" sa Jesus. Det innebär ju att man är där och skådar det som sker i den absolut yttersta tiden. Och är vi då andligt friska och vakna när vi "ser allt detta", så skall vi alltså veta att Jesus då är på gång, och vi skall då inte bli överraskade när han väl träder fram. Så glöm allt prat om att Jesus skall komma som en tjuv om natten för oss troende. Det är de icke-troende som kommer att uppleva den dagen på det sättet. Så ligger det till enligt min mening.


"Frälsta från vredesdomen"
Några Bibelord som används till stöd för pre-trib-tolkningen tolkas på det sättet, att de kristna inte skall vara kvar på jorden när Gud uttömmer sin vrede över jorden. Vi är frälsta från vredesdomen med olika plågor över människorna, menar man. Ett sådant Bibelord är 1:a Tessalonikerbrevet 1:9-10 där det står så här:

  • "Själva berättar de om hur vi blev mottagna av er och hur ni omvände er till Gud, bort från avgudarna, för att tjäna den levande och sanne Guden och vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda, Jesus, som har frälst oss från den kommande vredesdomen."

De som förespråkar en pre-trib-tolkning sätter likhetstecken mellan den vredesdom som står om här och de sju vredesskålar som står om i Uppenbarelseboken. Det här första kapitlet i Tessalonikerbrevet är bara en slags inledning på brevet som Paulus skrev till de kristna i Tessalonika. Denna inledning handlar inte om yttersta tiden, den handlar om Gud, lite generellt, och om hur de kristna i Tessalonika hade blivit Jesu lärjungar. Paulus visste antagligen inte heller något om Uppenbarelsebokens vredesskålar. Uppenbarelseboken skrevs ca. 40 år senare. Så vi måste fråga oss vad Paulus avsåg för frälsning och vredesdom. Dog Jesus på korset för att vi skulle bli räddade undan den sista tidens stora vedermöda på jorden? Så är det så klart inte! Det Jesus har frälst oss från är den slutliga domen över dem som går evig förlorade. Så Bibelordet i 1:a Tessalonikerbrevet 1:9-10 säger oss det, att vi väntar oss att se Jesus komma tillbaka från himlen, han som frälst oss från den eviga vredesdomen. Att rycka ut det här Bibelordet till ett stöd för ett uppryckande före den sista tidens vedermöda håller inte särskilt bra anser jag.

I Matt 24:29-31 ser vi också att det är efter den sista tidens nöd som vi skall samlas till Jesus:

  • "Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas. Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet. Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra."

Efter den tidens nöd och när alla människor på Jorden ser Jesus komma skall vi samlas till honom. Så står det ju faktiskt rakt upp och ner här. Det här är alltså också ett Bibelord som talar ganska mycket mot pre-trib-tolkningen.



Mid-trib
När det gäller mid-trib-tolkningen, så tänker jag inte gå in djupare på den här. Jag skall bara säga detta, att mid-trib placerar ju uppryckandet mitt i den stora vedermödan, mitt emellan pre-trib och post-trib. I och med det så vinner man två saker. Det ena är en bättre överensstämmelse med Bibelns ord, och det andra är att man behåller lite av den bekvämlighetsaspekt som finns fullt ut i pre-trib-tolkningen. I mid-trib säger man ju att de troende skall ryckas upp före det blir allt för eländigt på Jorden. Så detta kan ju vara ett väldigt bra alternativ kan man tycka. Men frågan är ju ändå om detta är den tolkning som stämmer bäst med Bibeln.



Avslutning
I mitt nästa program kommer jag att ha ett mycket ingående Bibelstudium för att se om det möjligen kan vara så att post-trib-tolkningen är det synsätt som har mest Bibelstöd. Så är du intresserad av vad Bibeln har att säga oss i detta skall du lyssna på det programmet. Jag tror det kan bli ganska innehållsrikt. Till sist, kom nu ihåg detta, att synen på uppryckandet inte är en direkt frälsningsfråga. Men det kan vara en vaksamhetsfråga, och det kan du ju fundera lite över till nästa gång.

Vill du ha en rejäl Bibelisk genomgång av Jesu återkomst och uppryckandet utifrån en - som jag tycker - övertygande post-trib-tolkning skall du läsa mitt dokument "Jesu återkomst - när, var, hur?"


Källor:
The Last Trumpet, Post-trib research center - www.geocities.com/~lasttrumpet/
The Second Coming Of Our Lord And Savior Jesus Christ - www.velocity.net/~edju70/
Pre-Trib Perspectives Articles - www.according2prophecy.org/apredarby.html
Tidskriften Biblicum, nr 1, 1981
Jean-Erik Mårtensson, Kommer Jesus? När?
Tio olika författare, Tio skäl att vänta Jesu återkoms
Wikipedia


/Lennart


Sidans adress: http://media.bibelfokus.se/docs/yttersta_tiden3.html